Har du hört att kvinnor diskrimineras i svensk vård? Du är inte den enda i så fall, men som tur är handlar det om missförstånd och propaganda snarare än några sanningar. Det senaste tillskottet till mytbildningen är TV-serien “Om ett hjärta”, där olika felaktiga påståenden dramatiseras på klassiskt propagandamanér. Att bilda sig en uppfattning om svensk sjukvård genom denna serie är som att bilda sig in uppfattning om vietnamser genom att se filmen Rambo II.

I dagens SvD kan man dock få se ett exempel på något som är ganska ovanligt i svensk massmedia, nämligen kritisk granskning. Mera så i pappersupplagen än i den ovan länkade sidan. Otroligt nog har man låtit intervjua bl.a. läkare och sakkunniga på läkemedelsverket, med resultatet att artikeln speglar verkligheten snarare än att till varje pris vara säljande.

En av de myter som fullständigt avlivas är påståendet att läkemedel bara testas på män, d.v.s. att män skulle vara normen. Istället för att rådfråga Gudrun Schyman, eller någon annan kändisfeminist, som tidningarna brukar göra, har man istället frågat en sakkunnig på läkemedelsverket, nämligen Jane Ahlqvist-Rastad.

Hon suckar när hon får frågan, och svarar att det inte finns några som helst belägg för att kvinnor skulle vara underrepresenterade i läkemedelsstudier, inte ens i de äldre studierna. Hon berättar vidare att läkemedlesverket med jämna mellanrum går ut med denna information, men att “ingen förefaller lyssna”. “Ingenting händer”. “Det blir bara tyst”.

Jag förstår Janes frustration. Media odlar nämligen diverse säljande myter om skillnader mellan män och kvinnor, och då kan man inte låta en massa torra fakta komplicera bilden. Det säljande temat, Kvinnan som Offer, är inte nytt. Det spelar ingen roll om det är amerikansk B-skräckfilm, svenskförfattade deckare, eller nyheter i tidningar och TV. Kvinnor som offer upprör och berör, vilket naturligtvis är säljande. Människor blir mer upprörda när de läser att kvinnor tar skada av att läkemedlen bara testas på män, än de blir av att läsa om hur män tar skada av att läkemedlen bara testas på kvinnor. För att inte tala om hur lite människor bryr sig om “ickenyheten” att bägge könen är väl representerade. Att det senare är det som är sanningen är tyvärr av underordnad betydelse.

Hoppas att SvD fortsätter på den inslagna vägen och låter människor med sakkunskap komma till tals, snarare än politiker, kändisar och yrkesfeminister. Kanske dags att även avliva myten om att kvinnor diskrimineras i arbetslivet?