Det här med att vara pappaledig har inte direkt gett något vidare utrymme för bloggen, vilket eventuellt också beror på att jag försöker plugga samtidigt, men mer än ett inlägg varannan månad borde man väl hinna med? Nåväl…

Såg igår ett program på TV om homosexualitet och tro, med en del intressanta personer och åsikter. Bl.a. medverkade en herre vid namn Lars Gårdfeldt, som tydligen ska vara någon slags kändis inom just detta ämne. Han fick i programmet möjlighet att ställa frågor till ärkebiskopen, som svarade med den äran.

Lars ansåg att det var diskriminering att kyrkan valt att reservera beteckningen äktenskap för två gifta personer av olika kön. De homosexuella har numera exakt samma rättigheter som de heterosexuella, men kyrkan väljer alltså att reservera beteckningen äktenskap för vigda ur den senare gruppen. Lars argumenterade för att det var diskriminering så länge inte kyrkan gick “hela vägen” och kallade även hans förhållande med en annan man för “äktenskap”.

Min fråga till Lars blir då om det är diskriminerande att kalla honom “homosexuell”. När allt kommer omkring har ju homosexuella numera samma rättigheter som heterosexuella, så varför ska vi då inte gå “hela vägen” och även använda samma ord?

Någon må nu invända att det faktiskt är skillnad mellan homosexuella och heterosexuella, och att det vore att ändra på betydelsen av ordet heterosexuell om också homosexuella ska kallas för det. Visst, så är det, och just därför är det rimligt att ordet äktenskap reserveras för det som det alltid betytt. Nämligen en juridisk överenskommelse mellan två individer av motsatt kön i syfte att knyta samman det biologiska och juridiska föräldraskapet till avkommans fromma.

Vilken läggning det äkta paret har, och vilka de har sex med, har däremot inte ett skvatt med saken att göra ur juridisk synvinkel.