Folkpartiet har föreslagit en folkomröstning om euron, och enligt SvD engagerar frågan många läsare.

Det är något skumt med företeelser som har prefixet folk. Folköl är som bekant inte riktigt öl, folkdemokrati är inte demokrati överhuvudtaget, och folkomröstning är en omröstning utan betydelse, till skillnad från voteringen i riksdagen som är på riktigt.

Varför tar då folkpartiet upp frågan överhuvudtaget? Så länge den inte är förankrad med de andra allianspartierna kan den ju inte leda till några konkreta resultat. Orsaken är därför blott och bart att påminna folket om folkpartiets existens.

En aktivitet värdig ett låtsasparti!

Annars är det sossarna som är bäst på att utnyttja dessa löjliga omröstningar, och historiskt sett har de enbart varit ett verktyg för det partiet att undvika intern splittring genom att flytta bort debatten från riksdagen där den egentligen hör hemma.

Slutsatsen kan inte bli någon annan än den att folkomröstningar inte tjänar något vettigt syfte, allra minst för folket. Detsamma kan för övrigt sägas om folkpartiet.