Margareta Winberg tycker att staten ska blockera vissa IP-adresser, precis som man redan gör i Kina. Orsaken är att den svenska staten, via Svenska Spel, inte vill gå miste om de miljarder som nätpokern omsätter, och genom att blockera IP-adresser hos utländska spelbolag tvingas nätpokerspelarna utöva sin hobby hos statens eget ombud.

Det är för sorgligt. I vissa länder kämpar man med livet som insats för friheter som vi i Sverige helt frivilligt väljer bort. Vi har redan valt att bli avlyssnade, för att det känns tryggare så, och med samma motivering har vi helt frivilligt låtit införa en ordning där hemliga polisen alltid ska kunna få veta vem som pratat eller mailat med vem, och snart kommer vi säkert också att lika frivilligt införa censur, för säkerhets skulle, så att man inte kan surfa på de sajter som staten tycker är dåliga.

Men vänta! Nu tycker du säkert att jag är fånig, som jämför otäckingarna i Kina med de kompetenta och välvilliga politiker vi har här i Sverge. Här ska ju censuren bara stoppa terrorism och barn- och våldspornografi, medans censuren i Kina ägnar sig åt att helt godtyckligt inskränka medborgarnas frihet, som t.e.x genom att förbjuda kortspel på nätet.

Eller var det tvärtom?

Om staten tycker sig ha rätt att ta till så grova metoder som censur när det gäller en sådan futtighet som kortspel, vad ska de då inte kunna ta sig till i en rad andra frågor? Margareta Winberg motiverar sig med att de utländska spelbolagen “bryter mot lagen”. Jovisst, men det är det många som gör, och mycket censur kommer det att bli om det argumentet är tillräckligt. Winbergs hänvisning till lagbrott låter obehagligt likt det som man brukar få höra i Ryssland när tidningsredaktioner får besök av Putins stormtrupper.